Masă extensibilă sau transformabilă? Cum să alegi cea mai potrivită masă pentru living
O întrebare cu răspuns nu foarte simplu. Multiplele denumiri pentru locul în care ne petrecem cel mai mult timpul, cameră de zi, living, sufragerie, ne permit și multiple alegeri pentru a reuși să facem din acesta un loc în care să reușim să ne simțim bine, în largul nostru, dar să și putem face față în situația în care avem invitați. Acest lucru nu este deloc simplu, mai ales pentru că în mod tradițional sufrageria (sau livingul) este văzut de majoritatea românilor locul în care au loc festivitățile în familie. În mod implicit, o mare parte din cameră este ocupată de masă și scaune, ceea ce deja creează o problemă pentru restul zilelor. Unele persoane foarte competente (https://adelaparvu.com/2018/03/27/cum-alegi-masa-si-scaunele-pentru-sufragerie/) susțin chiar că sufrageria rămâne de multe ori neatinsă de către cei ai casei. Desigur, alegerea mesei poate să economisească spațiul prin alegerea potrivită: masa extensibila sau masa transformabila.
1. Forma și dimensiunile
Masă extensibilă dreptunghiulară
Aceasta poate avea dimensiunile în stare neextinsă de 120 cm, 140 cm sau 160 cm și se poate extinde respectiv la 180, 250 sau 310 cm (vezi aici video https://youtu.be/URogRBC453o cu o masă extensibilă Teorema și modul în care se extinde). Desigur că mai sunt și multe alte variante, pornind de la unele mai mici, cum ar fi Storm care poate începe de la 68 x 108, la unele mai spectaculoase, cum ar fi Sintesi sau Eclipse, la unele care sigur vă plac, cum ar fi Priamo sau Apollo, ajungând până la cea mai mare masă pe care o avem în portofoliu: Tower Maxi care are dimensiunile de 180×100 cm și ajunge la 480 cm. Dacă spațiul nu ne permite și dorim să se extindă pe lățime, nu pe lungime, există soluții: masa extensibilă Sipario.

Masă extensibilă Tower Maxi
Masă extensibilă rotundă
Dacă ne dorim o masă rotundă care să se extindă, avem soluții: diametrul de 105 cm masa Celsius, diametrul de 120 cm masa Sun sau Fahrenheit Round și dacă dorim una și mai mare, ne putem uita la 130 cm la masa Cronos.
Masă extensibilă Helios
Masă extensibilă sau transformabilă dreptunghiulară
Desigur că odată cu trecerea timpului și obiceiurile noastre se modifică: astăzi este mult mai probabil că ne dorim să stăm pe canapea având în față o măsuță pe care putem servi o cafea sau mici gustări. Ne gândim să renunțăm la masa tradițională cu scaune, dar ce ne facem dacă avem invitați la masă? Soluția care este în trend în ultima vreme este masa transformabilă: este măsuță de cafea, dar când avem nevoie se transformă în masă de prânz, capabile să găzduiască până la 14 persoane: de exemplu Ares Mega sau Assist. În starea cafea sunt discrete: 120×80 cm, dar la nevoie cât ai zice Hocus Pocus Preparatus se pot mări la 170, 220, 270 sau 320 cm! La alegea ta, în funcție de nevoi!
Dacă nu ai nevoie de așa masă mare, sunt și alte opțiuni: de exemplu, cele mai vândute sunt Ulisse și Ares Fold, dar pe aproape sunt și Calypso, sora mai mică a lui Ulisse, Febo sau Diario care se extinde pe lățime! Când alegeți o masă transformabilă, trebuie să răspundeți la 2 întrebări: câte persoane maxim trebuie să găzduiască (ținând cont desigur de spațiul avut la dispoziție) și ce dimensiuni trebuie să aibă când nu e extinsă. Apoi puteți selecta filtrele corespunzătoare de aici: https://bit.ly/3thh1I4.

Masa extensibilă și transformabilă Assist
Masă extensibilă sau transformabilă pătrată
Cum nu toate spațiile sunt la fel, există situații în care avem nevoie de o masă pătrată, care să se transforme. În acest caz avem la îndemână varianta Levante. De la dimensiunile 90×95 ajunge la 145 sau 195×90 cm. Suficient pentru 8 sau chiar 10 persoane.

Masa transformabilă Levante
Masă extensibilă și transformabilă rotundă
Cu toții ne dorim să fim cavaleri ai mesei rotunde și dacă de dorim acest lucru, putem să ne alegem o masă transformabilă rotundă: Helios, discretă micuță (diametru 105 cm), dar la nevoie poate găzdui 6-8 persoane.
Masă pliabilă
Dacă nici o altă variantă nu poate fi aleasă, singura soluție este … o masă pliabilă. Una care dispare sub pat ar fi Geniale sau una care dispare în dulap ar fi Icaro.

Masă pliabilă Icaro
2. Materialele utilizate
În primul rând trebuie încadrată masa în context: dacă totul este modern nu putem alege furnirul, iar dacă totul este clasic, nu putem alege efectul mortar, de exemplu.
Melamină
Cel mai comun material este melamina (PAL laminat – compus din așchii mărunte din lemn presate cu rășini și cleiuri la cald între 2 folii de melamină), care în ultimul timp a reușit să imite tot mai bine, inclusiv în 3D, fibra lemnului. Este un material rezistent, care se pretează acolo unde utilizarea este intensivă și suportă bine acțiunile mecanice. Le puteți vedea aici: https://bit.ly/38ETGYY.
Pal furniruit
În acest caz, placa din PAL este presată între plăci de furnir natural. Acestea păstrează frumusețea naturală a lemnului, fibra și culoarea. El poate fi natural https://bit.ly/3bMA7jx, lăcuit por deschis (păstrează fibra lemnului) https://bit.ly/3bMQahe sau lăcuit mat sau lucios https://bit.ly/3eEUlgY. Este un finisaj natural, care însă nu are rezistența la uzură a melaminei, dar are nobilimea lemnului.
Lemn
Căldura și frumusețea naturală a lemnului cu greu poate fi egalată de un alt material. Doar văzându-le și înțelegând că ele în timp devin mai frumoase și apreciate, sunt alegerea potrivită dacă contextul ne-o permite. Aici vedem finisajele din lemn naturat, stratificat și termotratat https://bit.ly/38EV6Ti.
Sticla și ceramica
Sticla și ceramica, materiale natural ecologice, aduc cu ele avantajele cunoscute: rezistența la uzură și la căldură, estetica deosebită, stabilitate în timp, ușurința în întreținere, igiena, rezistență la substanțe chimie, etc. Plăcile alese pentru finisajele meselor sunt de cea mai bună calitate, din masă de gresie porțelanată, obținute cu tehnologiile cele mai noi și moderne. Culorile alese sunt neutre (sare, terra, plumb) sau marmorate (alb, bej și negru). Aici sticla https://bit.ly/3tdEARY și aici ceramica https://bit.ly/2Opb5hy.
Efect mortar
În acest caz protecția plăcilor de pal este realizată cu vopsea acrilică-poliuretanică bicomponentă (strict pe bază de apă),a cărei performanță este certificată în conformitate cu UNI EN 12720
Conform testelor UNI EN 12720, expunerea susținută la produse normale de utilizare, cum ar fi apa, cafea, alcool etilic48%, este în practică total neinfluentă pe suprafețele acoperite cu EFECT MORTAR. Aceste suprafețe sunt asimilabile, ca materiale utilizate, cu cele ale mobilei din melamină sau plastic laminat, cu caracteristici intrinseci superioare celor din lemn masiv sau lemn furniruit, mai ales ca și rezistența la căldură, care rezultă a fi considerabilă: de exemplu, un filtru de cafea sau o oală de apa care tocmai a fost scos de pe foc, nu va provoca daune chiar dacă lăsați mai mult timp pe suprafețele acoperite cu EFECT MORTAR. Puteți să vă convingeți vizionând acest filmuleț: https://bit.ly/3bLZe5S.
3. Spațiul necesar
Cum calculăm spațiul necesar? Când facem alegerea mesei, trebuie să ținem seama de un lucru esențial: spațiul care trebuie în jurul ei pentru a sta pe scaun și a permite trecerea prin spatele invitaților, pentru a pune pe masă cele necesare. De exemplu, la o masă de 120×80 cm, pe lățime e nevoie de un spațiu de cel puțin 80 + 60 + 60 cm. Adică 2 metri, la care ar mai trebui un spațiu de cel puțin 50 cm pentru o trecere: deci minim 2,5 m. De asemenea, pe lungime 120 + 60 + 60 = 240 cm, plus un culoar de trecere de cel puțin 50 cm, deci minim 290 cm. Pe baza acestor raționamente, am sintetizat rezultatele pentru cele mai comune dimensiuni în tabelul următor.
Dimensiune masă | Spațiu necesar neextinsă | Spațiu necesar extinsă |
100×75 – 160×75 | 2,7 x 2,45 | 3,3 x 2,45 |
120×80 – 160×80 | 2,9 x 2,5 | 3,5 x 2,5 |
140×90 – 250×90 | 3,1 x 2,6 | 4,2 x 2,6 |
180×100 – 310×100 | 3,5 x 2,7 | 4,8 x 2,7 |

Masă transformabilă Ares Mega
De asemenea, la calcularea spațiului necesar pentru distanța dintre locuri, puteți considera că un invitat are nevoie de minim 50 cm de spațiu. Deci la o masă cu lungimea de 2 m intră 8 persoane. În cazul meselor transformabile, puteți lua în calcul și utilizarea canapelei ca și loc de ședere fix, economisind o parte din spațiul alocat scaunelor.
Dar despre alegerea scaunelor, într-un articol următor.