Televizorul pe care l-ați cumpărat nu are calitatea sunetului așa cum v-ați fi așteptat? Nu vă faceți griji! Barele de sunet sunt dispozitive periferice pe care le puteți utilizata pentru a avea un sunet de calitate excelentă. Mai mult, nu veți fi nevoiți să petreceți ore în șir pentru a le instala. În acest articol vă vom prezenta un top 4 al celor mai bune bare de sunet din anul 2020.
Ce este o bară de sunet?
Bara de sunet este un dispozitiv audio care oferă un sunet mult mai bun decât cel al difuzoarelor integrate de cele mai multe televizoare. Acestea vin cu zero dificultăți de instalare sau de configurare. Tot ce trebuie să faceți este să plasați bara de sunet sub televizor. O conectați cu un singur cablu și voila. Totuși, la barele moderne veți avea și mai puțină bătaie de cap, având în vedere că majoritatea funcționează prin Bluetooth sau Wi-Fi.
Dar poate vă întrebați, cum funcționează o bară de sunet? Bara de sunet, spre deosebire de un sistem clasic home theatre cu 4-5 difuzoare poziționate în diferite zone ale camerei, utilizează așa-numitul “surround virtual”. Acesta este un efect psihoacustic generat de 5-7 difuzoare plasate în interiorul aceleiași bări de sunet, care amplifică efectul de surround.
Desigur, nu ne putem aștepta ca o bară de sunet să fie la fel de bună ca un sistem de sunet tradițional. Unul dintre avantajele achiziționării unei bare de sunet derivă din observația că noile televizoare sunt din ce în ce mai subțiri și au difuzoare integrate cu performanțe din ce în ce mai slabe. În majoritatea cazurilor achiziționarea unui sistem audio devine aproape o necesitate.
Caracteristici tehnice
- Opțiuni de intrare. O bară de sunet poate avea intrări RCA, optice sau HDMI și HDM. Este bine să verificați dacă televizorul vostru are un număr suficient de mufe de intrare corespunzătoare.
- Wi-Fi și Bluetooth. Mai puține cabluri, mai puține bătăi de cap și oportunitatea de conectare la platformele de streaming online (ex. Spotify) sau la asistenți virtuali (ex. Alexa).
- Numărul de difuzoare. Acesta este un factor care afectează foarte mult calitatea ascultării, deci este bine să verificăm numărul de difuzoare. Practic, cu cât sunt mai multe difuzoare în interiorul barei de sunet, cu atât performanța este mai bună.
- Subwoofers. Nu toate barele de sunet au subwoofers built-in. Subwoofers fac diferența în percepția de bas, însă unele pot fi conectate la subwoofers externe.
- Dolby Atmos. Un nou format audio inovator al Dolby, oferă un sunet extrem de captivant, un efect tridimensional, auzind sunetele care se deplasează în jurul nostru. Dolby Atmos este deja folosit de Netflix și este acceptat atât de serviciul de streaming Apple TV, cât și de serviciul de streaming Tidal.
Cele mai bune bare de sunet din 2020
În cele ce urmează vă vom prezenta o mică selecție a unora dintre cele mai bune modele de pe piața actuală.
SAMSUNG HW-N300/ZF
Samsung HW-N300/ZF este o bară de sunet low-end cu un design minimal, caracteristici tehnice bune și tehnologia Surround Sound Expansion pentru un surround virtual realist datorită celor 4 difuzoare: două woofers și două tweets. Din punct de vedere al conectivității: Bluetooth (pentru conectarea la televizor fără fire), port USB (versiunea 2.0), un arc HDMI și intrare wireless pentru conectarea la televizorul Samsung.
BOSE SOLO 5
Bara de sunet Bose Solo 5 este o bară de sunet din zona mid-range, cu design simplu și performanță bună: sunetul este bine echilibrat, în ciuda celor două difuzoare interne. Una dintre caracteristici este modul dialog care vă permite să auziți în mod clar dialogurile din filme și emisiuni. Conectivitatea este decentă – Bluetooth pentru streaming și conectare la asistenți vocali – dar cu siguranță se simte lipsa unui port HDMI și a unui subwoofer. Pe scurt: un produs ușor de utilizat, cu un sunet bun, care – având în vedere prețul scăzut – are unele deficiențe în ceea ce privește conectivitatea.
SONOS BEAM
Sonos Beam soundbar este un dispozitiv mid-range cu un design plăcut și futurist, cu două caracteristici principale: Google Assistant și Alexa integrate. Acestea permit să fie controlate din întreaga casă prin wireless, și, având o dimensiune mică, îl face excelent mai ales pentru cei cu spații limitate și un televizor mic. În ceea ce privește conectivitatea, nu vă va dezamăgi: un port HDMI, însă fără arcul HDMI. Singurul dezavantaj este absența unui subwoofer. Acesta este parțial compensat de cele patru woofers echilibrate, așadar, în caz contrar puteți continua cu o achiziție separată a subwoofer (cu conexiune wireless).
SONY HT-ST5000
Sony HT-ST5000 este o bară de sunet de top care poate satisface așteptările celor mai exigenți cumpărători. Datorită subwooferelor integrate și – mai presus de toate – sistemului Dolby Atmos, este capabilă să recreeze Dolby Surround 7.2.1. cu un sunet cu adevărat, captivant și tridimensional. În plus, nu-i lipsește nimic în ceea ce privește conectivitatea: o intrare HDMI-arc, trei intrări HDMI și Bluetooth integrat pentru a reproduce sunetul de la orice dispozitiv conectat în întreaga casă. Pentru a facilita ascultarea, există, de asemenea, un buton dedicat “Music Service” pentru acces direct la Spotify.
Voi ați achiziționat una dintre aceste bare de sunet vreodată? Dacă da, sperăm că v-a atins sau, mai bine spus, v-a depășit așteptările!
Sursă: targetpoint.it